Saturday, 3 March 2012

SETINTA KALAM BUAT SAHABATKU :)



Duhai sahabat,
Aku inginkan persahabatan indah ini bisa menjadi syafaat di padang Masyar nanti..
Ketika umat  manusia gusar mencari  perlindungan..
Allah menyeru 7 golongan manusia..
Antaranya pemuda yang saling berkasih sayang kerana ALLAH..
Buat mereka bertemu dan berpisah jua kerana ALLAH...




Dear friend,
Persahabatan kita lebih sukar dari addmath,
lebih payah dari physics..
lebih susah dari biology..
tetapi tidak sesimple mathematic..
sebab itu kite perlu ada chemistry dalam persahabatan..
because persahabatan kite tidak sebosan sejarah..
kerana persahabatan itu seindah pendidikan syariah islam...
dan semurni pendidikan al-Quran dan Sunnah...






 Deq Ya suke sgt minyak cap kapak..sampai cikgu Jue kate dia boleh jadi duta minyak tu satu hari nanti..

Ayong cool jew..tapi dia selalu guna jugak sebab tak tahan mengantuk..c'sue  tak guna sebab dia dah ade 

eyemore dalam pencil box..maju gitu.. Achik lak dia selalu pegi Ireland time sejarah..haha.. tapi mmg dia fly

 pon..:) Alang akan gelak jew padahal dia pon ngantuk tahap maksimum jugak..huhu.
.
hmm, Uchu nie dlam buku dia kalau tak dek 2,3 colour memang tak sah..warna warni..bahagia sgt..

Kak Dea wajib buat addmath time class Pqs..ish, sape ajar nie ? haha..anje tak subahat taw..:)

Kak Ngah kami akan gabra gile kalau tak siap homework tapi saye relaks jee.. Deq Wa akan tenangkan

 and say "aku pon tak siap jugak"..keke :]



sayang kamu..


 sayang kamu..


 sayang kamu..

sayang kamu..




Darul Quran, Jakim.




"Ini adalah sebuah kitab yang kami turunkan kepadamu (Muhammad) yang penuh dengan barakah supaya mereka memperhatikan ayat-ayatnya"....[shad : 29]


apa itu Darul Quran Jakim ?

Darul Quran atau lebih sinonim dengan DQ merupakan salah satu institut pengajian tinggi yang terdapat di Malaysia. Darul Quran terletak di hujung negeri Selangor atau KKB (Kuala Kubu Bharu ) yakni kiri kanan bukit..hee~ Kursus yang ditawarkan ialah Persijilan, Diploma dan Ijazah. pada masa yang sama, siswa dan siswi DQ diwajibkan untuk menghafal 30 juzuk Al Quran dalam tempoh yang ditetapkan. 


untuk program persijilan, masa yang diperuntukkan adalah setahun setengah.
Diploma, 3 tahun...




macam mana nak masuk DQ ?

kmasukkan ke DQ adalah takdir dan qada' qadar...heee ~
cara nak masuk DQ (utk Diploma)...
1)  isi borang atas talian di website darulquran.gov.my
2) tunggu keputusan untuk temuduga.
3) time temuduga akan diuji iaitu akan diberi masa selama SATU jam untuk menghafaz SATU page al Quran.
ade ujian bertulis jugak tentang asas Bahasa Arab dan Tajwid.
senang jew... 


okey ? saya sudah tak mampu menaip lagi..perut sudah berkeroncong..
kaalau ada masalah, hubungi saya di no bebas tol..ngee~

wallahualam...:)