Saturday, 18 August 2012

Tribulation Penghujung Ramadhan



Hari-hari yang berlalu tak terasa pun.. tup, tup dah hari terakhir Ramadhan.. harap2 ramadhan kali nie lebih baik dari tahun-tahun yang lepas.. semua orang pun harap benda yang sama kan ?

so, post kali nie saya nak mengarut jea.. em, sebelum nie pun mengarut jugak.. tak kesah lar apa orang nak kata.. bukan nak bernafas gune oksigen dia bagi pun.. blog saya..suka saya..hee :)

saya start cuti 17hb 8 2012 bersamaan hari jumaat..so, hari khamis saya dah balik.. tapi, tiket menghala ke timur amnya dan menghala ke kota bharu khususnya SUDAH HABIS.. pening jugak.. nak balik ngan apa nie..

mula-mula tak nak naik bus catar DQ (Darul Quran) yang hantar student DQ balik ke kelantan.. tapi sebab terpaksa saya naik jugak..



kemudian, bas tu tak dek aircond.. dah lar tengahari.. mmg menguji kesabaran sungguh..
pakcik tu kate, sampai gombak baru nak baiki bas nie.. mak ai.. DQ ke gombak "sangat dekat".. tak pe lagi.. sabar.. asal dapat balik jea..

disebabkan bas tak de air-cond, banin (pelajar lelaki @ mahasiswa) bukak pintu bas tue bagi masuk angin..(mungkin)
tengah2 highway DUKE, roadtax bas tue jatuh.. cuba bayangkan..hahaha..
gelak2 jugak tapi kitaorang punye seksa dalam bas yang panas tengah2 hari..

sampai saja kat gombak, bas tue dibaiki..alhamdulillah..

ingatkan ujian dah habis..
disangka mendung sampai ke petang, rupanya salji di pagi hari..hee
bas tue skali lagi buat hal..
dan kami berbuka di Kechau yang dekat2 dengan Padang Tengku..

semua orang masih mampu bersabar lagi..okey..

selepas berbuka, kami pun meneruskan perjalanan untuk pulang ke kampung untuk berhari raya..

tiba-tiba, bas tu skali lagi rosak di kawasan bukit tujuh..
fuh..gelap gulita..
Nasib baik banin-banin DQ bertanggaungjawab.. em.. boleh lar..
diorang berusaha untuk menahan mana-mana kereta untuk mintak bantuan..
macam drama melayu kan ?haha

then, saya pun call abah saya..
waaa.. rasa nak jerit..!!. abah wa umi wa adik2 tak balik kampung lagi..
bermakna mereka masih dirumah.. means, abah boleh datang ambik saya kat tengah2
hutan belantara nie..huhu

so, saya pun mengalah untuk terus tunggu bas tu dibaiki..
huhu
teruk kan ?
kata nak berjuang bagai..tapi bile kene macam tue sikit, dah rasa nak nangis...hee
perempuan..

4P = Pengalaman Pahit Perjalanan Pulang
hahaha..

memang akan menjadi kenangan lar..
bersama pelajar2 Darul Quran atau Kolej Universiti Al-Quran Malaysia..

pape pun pengalaman..sekarang nie saya dah tercongok kat rumah nenek dan atuk tersayang wif family terchenta... bising je rumah...

ujian Allah sebenarnya mematangkan kita untuk kita tempuh hidup yang masih panjang..
inshaallah kalau tak mati..
saudara kita di mynmar, palestin, patani, dan sebagainya jangan dilupakan..

esok raya..inshaallah..
"ya Allah, berilah kami peluang untuk menyambut Ramadhan untuk kesekian kalinya"
amenn~
rindu Ramadhan

maaf kalau ada salah silap~