Thursday, 27 December 2012

Femenisme : salah siapa ?


Bismillahirrahmanirahim..

"wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya dan janganlah kamu mengikut jejak langkah syaitan. sesungguhnya syaitan itu musuh bagi kamu terang dan nyata"

[al-Baqarah : 208]


Assalamualaikum semua...

Sebelum kalian membaca entri saya untuk kali ini, perlulah kalian tahu bahawasanya saya masih lagi dalam proses PEMBELAJARAN dan PENCARIAN dan setiap idea dan pandangan saya BOLEH dikritik dan diubah.

Setelah ditijau sejarah dahulu, semasa zaman jahiliyah, wanita diseksa dan dilayan tidak ubah seperti hamba dan lebih teruk dari itu, anak-anak perempuan ditanam hidup-hidup. Pada zaman Babylon,
jika suami membunuh seseorang, maka isterinya dihukum mati menggantikan tempatnya.
Seterusnya, mari kita lihat masyarakat-masyarakat dahulu memperlakukan wanita.. Baca betul-betul !

Masyarakat Greek menganggap wanita lebih rendah nilainya dari lelaki. Pelacuran pula adalah amalan biasa di setiap peringkat dalam masyarakat Greek dan Rom.
Masyarakat Mesir kuno menganggap wanita adalah lambang syaitan.
Masyarakat Arab pula mewarisi tradisi membunuh anak perempuan hidup-hidup.
Masyarakat Hindu lebih dahsyat membakar seorang isteri bersama dengan mayat suaminya.

Dasyat sungguh  ! Saya pasti tidak mampu untuk hidup pada zaman-zaman tersebut..

Tapi, perancangan Allah yang terbaik.. Dia mengutuskan Nabi Muhammad sebagai rahmat untuk kesemua manusia.. Cuba bayangkan, dalam keadaan dunia menafikan hak-hak wanita, tetapi, ada seorang insan yang muncul dengan wahyu dan membela hak-hak mereka..


Urwah bin al-Zubair bahawa Aisyah isteri Nabi menceritakan kepadanya, kata Aisyah: Telah datang kepadaku seorang wanita bersama dua orang anak perempuannya meminta (makanan) daripadaku sedangkan tiada padaku melainkan sebiji tamar. Aku berikan kepadanya, lalu dia membahagikannya untuk kedua anaknya. Kemudian dia bangun dan keluar. Apabila Nabi masuk, aku pun menceritakan kepadanya, lalu baginda bersabda: Sesiapa yang mengendalikan sesuatu urusan anak-anak perempuan lalu dia melakukan kebaikan kepada mereka maka mereka menjadi penghalang dari api neraka untuknya.

Tengok ! Nabi sangat menjaga kebajikan wanita..

Namun, apabila tiba zaman era globalisasi, maklumat dihujung jari, kita mendengar tentang satu gerakan yang memperjuangkan hak-hak wanita. Femenisme. ya !
Bagi yang tidak mengetahui maksud Femenisme, jangan risau. saya akan terangkan. Femenisme ialah satu ideologi atau gerakan yang memperjuangkan kesamarataan dan keadilan hak antara lelaki dan perempuan.

Pada era 1700, muncul seorang wanita yang bernama Mary Wollstnecraft dan menyuarakan pandangan bahawa wanita mesti bangun dan tidak hanya bergantung kepada kaum lelaki sahaja. Beliau wanita pertama yang menggoyahkan pemikiran masyarakan pada zaman itu yang menganggap wanita lemah berbanding lelaki.

Sekarang, muncullah gerakan Femenisme yang sangat dibenci oleh muslim. Terdapat banyak aliran Femenisme contohnya Feminisme liberal, Feminisme radikal, Feminisme post modern, Feminisme anarkis, Feminisme Marxis, Feminisme sosialis, Feminisme postkolonial, dan Feminisme Nordic.
boleh rujuk kat sini http://id.wikipedia.org/wiki/Feminisme#Sejarah_Feminisme 


Islamic Femenisme Symbol



Kedudukan wanita dalam konsep poligami dan hak pewarisan harta pusaka antara isu yang dimainkan oleh mereka. Mereka mahukan wanita sebagai ketua negara (Perdana Menteri) dan wanita tidak patut diasingkan dari lelaki didalam masjid. Mereka juga menolak kewajipan bertudung dan mendakwan bahawa pemakaian sopan adalah cukup untuk lelaki mahupun wanita.

Pernahkah kalian fikir, kenapa mereka boleh terfikir untuk melakukan sedemikian ?
Adakah salah kaum lelaki yang asyik menindas kaum wanita. Yes. saya tahu, lelaki merupakan pemimpin bagi kaum wanita. tapi adakah seorang pemimpin itu boleh untuk menindas sesuka hati ? Itukah yang dilakukan oleh Nabi Muhammad ? Menggunakan dalil "arrijalum qawwamuna a'al nisa' tidak memadai saudara..

Saya sebagai seorang wanita kadangkala turut merasai. Kami tidak mahu disanjung, cuma berikan sedikit penghormatan anda kepada kami. Saya pernah mengikuti satu demonstrasi yang diadakan di Dataran Merdeka tempoh hari. Dan apabila mereka memanggil wakil untuk berucap dihadapan dan duduk sebaris dengan pemimpin lain, saya lihat mereka bukan terdiri daripada orang yang belajar agama. Bukan saya nak memperlekehkan cuma dimana wanita yang belajar agama dan sopan berpakaian lantas boleh menjadi contoh kepada masyarakat ?

Sejak hari itu, saya mula berfikir.. Dan saya rasa saya sudah jumpa jawapan.. Saya seorang yang belajar agama. Saya duduk dalam enviroment agama dan saya dapati, apabila ada dikalangan  pelajar wanita yang berani ke hadapan dan berhujah, mereka akan dipandang serong. Maaf saya katakan. Dan apabila perkara ini berterusan, maka kuranglah lahirnya wanita-wanita yang akan berani apabila sudah keluar dari sesebuah institusi. Pernahkah anda fikir tentang ini ?

Saya tahu, mungkin kaum lelaki ada hujah yang tersendiri untuk menyangkal hujah saya. Perempuan kalau kehadapan lambat dan sebagainya. Tak perlu saya sebutkan. Akan tetapi, tidak semua perempuan sedemikian. Kenapa mereka tidak diberi peluang ?

Dan apabila saya menimbulkan isu Femenisme, ramai yang akan mencemuh dan akan menganggap saya bersama dengan mereka. Geram pun ada. Kenapa tidak mendengar penjelasan dulu ?

Untuk kesimpulannya, setiap orang memainkan dan mempunyai peranan dalam setiap apa yang berlaku disekelilingnya. Jangan cepat menghukum. Kita pendakwah, bukan penghukum !

Terima kasih kerana sudi menghabiskan pembacaan. Seperti yang saya katakan tadi, entri saya boleh DIKRITIK. tapi, saya tidak sukakan pergaduhan.. Jikalau terdapat kesumbangan dan kesalahan fakta, sila sila lar tegur yea. post saya kali nie mungkin agak panjang.. sokey sebab blog nie bukan hanya 5 atau 6 perenggan.
wallahualam ^^

Wednesday, 26 December 2012

68 : 1


Bismillahirrahmanirahim... ^^


"katakanlah (Muhammad), 'tidaklah sama yang buruk dengan yang baik, meskipun banyak yang buruk itu menarik hatimu, maka bertakwalah kepada Allah wahai orang-orang yang mempunyai akal yang sihat, agar kamu beruntung"

[al -Maidah : 100]

Assalamualaikum..

kenapa tajuk saya kali nie 68 : 1 ? apa maksudnya yea KasutRiben ?  kepada yang dah tahu, teruskan membaca.. okey.. korang perasan tak, kalau ada member-member korang post status ayat Quran kat facebook, mereka akan tulis >>>

"wahai orang-orang yang beriman ! Mengapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan ?"

[61 : 2]

cuba korang bukak Quran dan tengok kat senarai NAMA SURAH.. number 61 surah ape ? wah ! pandainye.. surah as-Shaff.. 2 tue pulak bermaksud AYAT KE BERAPA dari surah tersebut.. kesimpulannya is surah As-Shaff ayat ke-2..

err, macam ustazah pulak.. :P

kembali kepada asal... hari jom kita sama-sama tadabbur kitab cinta kita..al Quran.. ^^

 
"Nuun. Demi pena dan apa yang mereka tuliskan"
 
[68 : 1]  atau   [al-Qalam : 1]


masa muda-muda dulu, saya pelik..kenapa dalam Quran ade surah nie.. Qalam.. yang saya tahu, orang akan sebut "kale" dalam longhat kelantan atau "kalam".. baru sekarang saya jumpa jawapannya.. dan saya nak share.. boleh ? nak share jugak !

cuba teliti dan perhalusi...setiap tamadun dan zaman WAJIB mempunyai alat untuk menulis dan setiap alat penulisan mereka mempunyai keunikan yang tersendiri dan direka bersesuaian dengan susunan huruf dan kesenian semasa.. korang perasan tak ?

kalau korang rajin tengok filem P.Ramlee, mereka menggunakan bulu burung untuk menulis.. Perubahan demi perubahan yang sangat ketara berlaku.. sampailah teknologi sekarang, gune pen tanpa dakwat..haa, pen jenis nie boleh digunakan hanya pada "touch screen".. alar, handphone korang lar.. pakai pen bagai.. canggih tak ?

Bagi anak-anak yang tak sempat hidup zaman dulu-dulu, saya akan senaraipendekkan jenis pen lama yang tidak lagi kita guna sekarang..


Pena Celup  :
mempunyai mata pena yang biasanya diperbuat dari logam.

Pena Dakwat  :
mempunyai mata pena yang diperbuat daripada bulu. penggunaan bulu ini daripada tahap biasa seperti bulu kambing sehinggalah tahap mahal seperti bulu harimau dan rusa.

Pena Bulu Burung :
sejenis pena yang menngunakan muncung pada bulu burung yang agak besar. digunakan sebelum terciptanya pen celup. bulu angsa kerap digunakan selain bulu burung helang dan bulu burung hantu.

Dan ciptaan Allah itu tidak sia-sia.. Ulama' menyatakan antara kehebatan pena ialah Allah bersumpah dengan pena bagi membuka lembaran ILMU kepada manusia terutama kepada orang yang beriman.

Saya bukanlah seperti Imam Syafie.. makanya saya memerlukan pena untuk melengkapkan pembelajaran saya. Seperti yang sudah kita maklum, pena menggambarkan ilmu dan pengetahuan.. Dengan ilmu, pelbagai perkara mampu diterokai..

Faedah sumpah nie menunjukkan bahawa al-Quran ialah kitab saya, juga kamu yang merupakan orang islam. Yang akan ditulis dan dibaca. Sebab tue lar Rasulallah s.a.w mengarahkan sahabat untuk tulis setiap wahyu yang diturunkan..

Subhanallah ! Hidup ini penuh catatan dan pastikan setiap catatan itu yang terbaik !
Wallahualam.. maaf andai tersalah bicara.. mohon teguran..
kawan-kawan, doakan saya ye.. :)
                         

Jangan Benci Saya !


Bismillahirahmanirahim... ^^

"Dan janganlah engkau berjalan dibumi ini dengan sombong, kerana sesungguhnya engkau tidak akan dapat menembus bumi dan tidak akan mampu menjulang setinggi gunung"

[ Al-Isra' : 37 ]


Assalamualaikum semua..

Cuti midsem sedang berlangsung.. so, saya sudah semestinya wajib balik ke rumah.. Semasa dirumah, 'tertengok' lar satu channel..oasis.. time tue ada satu cerita yang bertajuk "DILEMA WANITA"...

Macam biasa, korang pun pernah tengok cerita tue kan.. okey2.. bagi yang jarang tengok tv, saya akan ceritakan sikit..

"DILEMA WANITA" is satu cerita yang ade banyak-banyak cerita.. err, ape tue ? =='
maksudnya, ade banyak tajuk.. yes ! episod kali  nie cerita tentang seorang wanita yang kehilangan anak.. episod minggu depan tentang isteri kene cerai..then, begitu lar..dan semuanya mengenai wanita @ perempuan @ muslimat @ banat @ yang seangkatan dengannya..

ape yang saya tengok untuk episod kali nie ialah antara menantu dan ibu mertua.. mak mertua nie sangat tidak suka akan menantunya.. tiba-tiba my sister cakap "tak nak kawin lar macam nie".. =_='

tapi, saya memang tertanya-tanya.. kenapa major ibu yang ada anak lelaki tak berapa suke dengan isteri anaknya ?? sape boleh tulung jawab ?

okey.. apa yang yang saya perhatikan selama hidup nie.. kebanyakan attitude dipengaruhi oleh persekitaran. dan kalau lar persekitaran mereka hanyalah menghadap televisyen ? hmmm..

cerita yang sama...menantu dibenci.. mak mertua dikutuk.. naik bosan dah tengok..

kenapa perlu bermusuh ? tak bawak ke mana pun.. cuba buktikan kat saya, selama dia membenci, mengutuk saudaranya, dia dapat banyak sangat untung ? siapa ? ada ? hmm..

time sembang-sembang, tiba-tiba ada orang cakap "nie bukan nak mengumpat"..tup-tup mengumpat jugak.. saya memang sangat tidak suke dengan statement tue.. dah mengumpat lar tu sayang oi..
ustaz saya dulu cakap, bercakap perkara yang benar adalah mengumpat dan bercakap perkara yang salah adalah fitnah..

Nabi kita cakap :

"sesungguhnya bersikap benar itu akan membawa kepada kebajikan, kebajikan membawa kepada keredaan Allah. sesungguhnya dusta itu membawa kepada kekejian, kekejian membawa kepada kemurkaan Allah"

ha..apa lagi yang kita nak kat dunia nie selain redha Dia ? sambunglah silaturahim kerana ia akan memanjangkan umur..

panjang umur kat sini bukan bermaksud ajal kita dilambatkan tapi ada keberkatan pada umur kita. Formulanya macam malam al Qadr.. semua faham kan ? nak lebih faham, sila tanya saya.. :P

okey semua.. saya hilang point dah.. (:
kamu-kamu semua doakan saya dipermudahkan urusan dan dapat mengamalkan Al-Quran sebelum ajal saya.. :) syukran ya !



Tuesday, 25 December 2012

saya datang !



Bismillahirrahmanirahim... ^^


"tidak ada satu umat pun yang dapat menyegerakan ajalnya dan tidak pula menangguhkannya"

[ al-Mu'minun : 43 ]


Assalamualaikum semua..

Dah lama saya tak update blog saya kan ?  Ni semua gara-gara polka dot.. sape perasan blog saya sebelum nie ade basikal ? tak perlu angkat tangan yea.. saya tak nampak kalian.. :P

Saya nak cerita sikit lar..sikit jea.. kalau nak nak baca pun tape.. hmm, tangan nie gatal-gatal jea nak design blog bagi cun lar konon..tapi tak reti pun.. edit punyer edit.. sekali tak jadi.. bukan makin cun tapi makin hape ntah.. so, lepas dari tue, saya 'merajuk' dgn blog.. dan tak post ape-ape..

Hee, teruk kan ? Perempuan.. biasa lar.. tapi blog nie tak pujuk pun..

moral from this story is : ILMU sangat sangat sangat sangat lar penting.. korang sedar tak ? even nak buat blog pun.. makin saya belajar, makin saya tak tahu.. so, kepada korang2 yang expert mepert dgn blog nie, sila sila lar ajar saya nie yea..