Wednesday, 4 September 2013

Jom Join Usrah !


Bismillahhirrahmanirahim.....

"Malasnya nak pergi usrah petang ni"
ayat nie biasa jea saya dengar dan saya juga salah seorang yang berzikir-zikir dengan ayat tersebut
*jatuh katil*

Tak kenal maka tak cinta. Begitulah yang saya boleh simpulkan dengan usrah atau bulatan gembira. Yea betul. Maka, jom kita kenal apa itu usrah..
Usrah bermaksud keluarga.. Simple mimple jea maksudnya. So, bulatan gembira juga sangat simple dan osem.. Serious tak tipu..
Usrah boleh digambarkan sebagai satu kumpulan yang berkumpul untuk sayang-sayang , berkongsi pengetahuan, bertukar-tukar idea, bantu menbantu dan yang seerti dengannya..dengan bimbingan seorang ketua yang diberi nama NAQIB ATAU NAQIBAH.


Usrah tekankan 3 rukun…

Rukun Usrah :)



Jom kenali usrah anda.
Saya hanya ingin berkongsi serba sedikit tentang usrah. Saya yakin ramai dikalangan kita yang mempunyai usrah masing-masing. Usrah tersendiri. Mungkin usrah kita berlainan. Terdapat banyak sangat usrah di Malaysia mahupun di luar Malaysia. Ada macam-macam jenis usrah kita boleh tengok. Namum, adakah usrah anda betul-betuk usrah yang osemmm !?
Wahh ! soalan yang bagus kan ?
Anda pernah pergi shopping sekali dengan usrah anda ?
Anda pernah ke masjid sekali dengan usrah anda ?
Anda pernah bermusafir sekali dengan usrah ?
Anda pernah mandi sungai dengan usrah ?
Anda pernah berdebat dalam usrah ?
Anda pernah mengaji bersama-sama usrah ?
Anda pernah qiamullai dengan usrah ?



Jika belum, sila cuba di rumah…. Okey ! Apa yang saya cuba sampaikan melalui pertanyaan tersebut is…. Usrah bukanlah sekadar bulatan kecil, sambil membaca buku “apa ertinya saya menganut Islam” bersama naqib/ah yang serious tanpa ada nada dalam penyampaian sekali dengan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa…huwaaahhhh (tahan mengatuk ! ) hehe

Create your own usrah !  Jangan terlalu bergantung dengan adat semata-mata..
“alar, dulu naqib/ah aku pun buat macam nie”
“Best ke usrah kau dulu ?”
Mesti lar tak…
So, buat lar perubahan…
 “cakap senang lar…nak ubah itu, ubah ini…tapi… habuk pun tadak…ayoyo… 
*tepuk dahi*

Kalau saya tak buat ? Siapa yang akan buat… So, sampai bila-bila lar usrah tak best. Kalau usrah tak best, siapa yang nak datang ? haa, habis tu, macam mana dakwah nak sampai..



Kenapa Usrah nie seronok ??? !

Sebab……
               -Saya dapat mengenali dan mempraktikkan Islam.. jap, jap.. sebelum masuk usrah ni, saya tak kenal Islam lar ? oh ! Tidak sama sekali..Dalam usrah atau bulatan gumbira tue, setiap apa yang naqib/naqibah buat mesti bermatlamat kerana Allah.. kerana Islam.. walaupun ianya hanyalah permainan batu seremban..eh, ada ke ? hehe

“Aku tidak menjadikan manusia dan jin melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKU” [surah az-Dzariat : 56]
*senyum*
-  Belajar berkomunikasi a.k.a belajar bagi tazkirah.. Yang khas untuk orang-orang macam saya yang tak berapa pandai lar… Tapi, dengan adanya usrah, semua orang boleh, mampu dan pandai bercakap dihadapan.. Alar-alar masuk kelas tutorial Pengucapan Awam gitu…
Banyak lagi sebab yang menyebabkan Usrah tu sangat best… Selagi tak join, selagi tu tak tahu.. kan  ?

Selama saya berada dalam usrah dan pegang usrah, yang paling penting ialah rasa hubungan dengan ahli usrah itu sama seperti adik-beradik sendiri. Orang tarbiyah kate, “UKHUWAH”…huhu
Ini berdasarkan pengalaman saya menjadi ahli usrah dan naqibah yang sangat sibuk. Tetapi, disebabkan kami adik-beradik usrah dah sangat rapat, jadi kami yang buat usrah dan jemput naqibah kami datang… macam pemantau gitu.. Hebatkan naqibah saya.. Kami akan bahagi sendiri siapa akan bagi tazkirah, M.C, tayangan, bedah buku, isu semasa dan sebagainya…


Ciri-ciri Usrah yang berjaya anda kendalikan…

-         - Usrah kelihatan segar dan terus bersemangat walaupun dah bertahun-tahun dengan usrah yang sama..
-          -Ahli usrah ingin luangkan lebih masa untuk usrah.. sampai tak nak balik..
-          -Kehadiran yang tetap malah usrah masih boleh berjalan tanpa kehadiran Naqib/ah.
-          -Perubahan ahli usrah kearah yang lebih positif…yeay ! eh, Alhamdulillah
-          -Ahli Usrah selalu tanya, “kakak, abang, bila nak buat usrah lagi ?” … Pernah mengalami tak ?hehe
-          -Respon ahli usrah sangat baik.

Okey.. Banyak lagi yang saya nak kongsi…tapi akan datang pulak.. Kalau panjang sangat, orang akan bosan pulak.. Tak gitu ?
Sayangilah usrah anda. Jagalah amanah anda. Kelak ia akan menjadi satu penyesalan. wallahualam... :)