Monday, 28 April 2014

Doktor Segala Doktor

Bismillahirahmanirohim...


Bila kita dalam keadaan stress atau tertekan, kita mencari lagu yang sesuai dan kene dengan jiwa untuk di dengar, bukan cari alunan ayat-ayat Al-Quran yang mampu buat jiwa kita bergetar.

Bila kita dalam kesedihan, kita cari teman untuk berkongsi ratap tangis kita, bukan dikongsi dengan Tuhan Yang Maha Mendengar semua rayuan hamba-hambaNya.

Bila kita marah, kita sering menjerit, meninggikan suara, menggunakan kata-kata kesat dan nista, bukan kita diam, berwudhu dan solat sunat dua rakaat dan sujud padaNya.


kalau rasa marah, diam jea..inshaallah tenang.. ^^


Bila kita rasa tertipu dengan seseorang, kita mudah berdendam dan mahu membalasnya lebih teruk dari apa yang mereka lakukan, bukan kita bersabar dan berdoa biar Allah bukakan hatinya untuk sedar dari kesalahan.

Bila kita tidak menyukai seseorang, kita cuba mencari kelemahannya, memfitnah atau bergosip dan menyebarkan keaibannya sini sana, bukan kita cuba mengenalinya dengan lebih dekat untuk tahu masalah dan dirinya yang sebenar.

Bila kira rasa kurang motivasi dan perlukan inspirasi, kita lihat pada 'orang-orang kaya dan ternama' di dunia, bukan kita lihat dan belajar dari mereka yang sudah dijanjikan syurga olehNya 'disana'.

Carilah segera Doktor Segala Doktor. 'Doktor' ini Maha Mengetahui. 'Doktor' ini Maha Penyayang. 'Doktor' ini Maha Mengasihani. Hanya Dia yang mampu menyembuhkan kita. Bukan manusia.. Doktor Segala Doktor ini ialah Allah Azzawajalla...Tuhan saya, awak dan kita semua.. :)
************************************************************

Artikal ini saya ambik dari buku yang baru saya beli semasa 'book fair' 2014 yang bertajuk "Diagnosis" karya Dr.Anwar Fazal, Dr. Aizzat, Dr. Azah terbitan Dubook.Walaupun ada diantara kita yang rase agak janggal dengan syarikat Dubook, tapi apa yang yang saya boleh simpulkan bahawa, buku-buku terbitan Dubook memang awesome ! Cara penyampaian yang santai dan sangat unik even kertas yang digunakan berwarna kuning yang recycle..
 (*macam tolong promote pulak..huhu)


Apa-apa pun, banyakkan membaca kerana ia adalah kunci segala ilmu. Jangan terpedaya dengan slogan si pemalas iaitu "membaca buku atau berguru dengan buku ialah berguru dengan syaitan".

Apa guna Allah menurunkan ayat pertama iaitu "Iqra" ? Apa erti para ulama' mengarang banyak kitab jika ia hanya untuk disimpan di gedung sahaja ? Rakyat Malaysia memang sudah banyak membaca tapi lingkungan bacaan masih kecil dan berputar pada benda yang sama. Jadi, jom kita sama-sama luaskan pembacaan kita sampai ke negara Korea.. *tetibe*

Akhir kata, wallahualam.. Maaf salah silap ^^2 comments:

  1. Rajin update skrg ni

    Rajinkan membaca, tapi apa2 pun, kena tapis juga... apa2 yg kita terima, kita kena tapis, tak boleh terima bulat2, kecuali, apa yg dtg dari Quran dan Sunnah....Wallahu'alam..minta maaf salah silap juga..

    ReplyDelete
  2. yup..betul... lain orang, lain pendapatnya. tq

    ReplyDelete