Saturday, 29 July 2017

Trip ke Semporna,Tawau, Sabah


Assalamualaikum.


Berdasarkan tajuk, dah maklum bahawa entri kali ini aku akan menceritakan sedikit mengenai trip kitaorang baru baru ini ke Semporna, Sabah. Aku dengan dengan sepupu dan adik aku seramai 4 orang sahaja.



Kitaorang bermusafir ke sana selama 3 hari 2 malam sahaja. Ternyata, pulau-pulau di Semporna memang indah dan sempurna. Sangat cantik. Aku sangat mencadangkan untuk korang semua membuat percutian ke sana.

Aku akan share tentatif kami di selama di sana untuk rujukan anda semua. Sebelum aku ke sana, memang aku banyak membaca mengenai negeri dan daerah tersebut. Yelar kan, tak pernah ke sana.


Tentatif kami


KHAMIS :

12:30 PM - Flight dari KLIA2 ke tawau (sebenarnya flight kitaorang pukul 6 pagi tapi atas "ke'delayy'an" Air Asia, terpaksaa la kami mereput dulu. Fuh lamaaaaa sangat delayy)


Mereput tunggu flight delay 


3:30 PM - Sampai di airport Tawau. (Tiba tiba azan asar. Eh awalnya.haha. Lupe pulak memang Sabah awal sejam. ) Kemudian kitaorang solat asar dan pusing-pusing bandar Tawau dulu sebelum bertolak ke semporna. Oh ya, kitaorang sewa kereta dan drive sendiri.


6:00 PM : Dah lepas bergambar sakan di Tawau, kami mencari makanan. Orang kata Tawau ni kaya dengan seafood. Tapi kami try Nasi Lalap dulu. Memang sedapp ayam dia. Abang kereta yang kami sewa ni kata, nasi lalap ni yang asli di Tawau. Kalau di semporna, lain rasanya. Aku tak pasti la betul ke tak. Dan boleh try Murtabak Jawa. Terbaikkk ! Sambal kicap dia memang kena dengan kerangupan murtabak tu. Hehe. Ha lagi satu, kalau nak order coconut shake, korang kena cakap KELAPA BLEND. Hahah.

Nasi Lalap

Murtabak Jawa

7:45 PM : Bertolak ke Semporna. Haa, ni part penting nih ! Di Sabah, matahari tenggelam awal. Azan maghrib pukul 6.30 petangg. Jadi pukul 6 tu dah start gelapp. Pukul 7 tu memamg malam dah ! Kami dah la semua perempuan. Dan jalann dari Tawau ke Semporna tu mashaallahhh... Aku sangattt TIDAKK MENCADANGKAN korang drive malam malam ke Semporna. Jalan yang gelap dan tiadaa langsung lampu jalan. Tambah pulak jalan dia memang menakutkan.(eh ke aku yang memang penakut. Haha) Lepas tu, tgh tgh jalan tetiba ada roundabout. Memang sabah kaya dengan benda tuhh. Siyess.. haha. Mengucap panjangg laa malam tu nak boleh ke sampai. Dalam sejam lebih camtula.



9:15 PM - Sampaii di Sempornaa yeayyy. Kitaorang check in hotel. RM 110 untuk 4 orang satu malam. Han Palace hotel. Boleh google. Tapi aku tak suggests laa hotel ni. Better korang cari Dragon In kalau nk rasa floating floating gituu. Takpun cari hotel yang sekitar jeti. Senang nak cari makan. Malam tu kami standby untuk program keesokkan hari. Kira hari kemuncak laa sebab akan ke pulau pulau. So, malam tu, iron tudung dan tidurrrrr.




JUMAAT (Hari yang dinanti - nantikann)


7:45 AM - Pakcik Helmi (atau korang boleh panggil abang) ambik kitaorang kat hotel dan bawak pergi sarapan. Kat sana jugak, mereka terkenal dengan nasi kuning. Sedap. (Tak sempat nak ambik gambo)hehe

8:30 AM - Kami ke jeti Semporna untuk menaiki bot. Yeayyyy. Cuak jugak sebab takut mabuk laut. Hehe. Tapi yang paling 'besttt' dalam bot dan sepanjang day trip, island hopping tu, kitaorang ber-4 je dari semenanjung dan melayu. Yang lainn memang foreigners. So, dalam bot tu dalam 10 orang. 6 lagi cina. Memang kalau mengumpat pun dia tak faham. Cakap BI pun diaorang tak faham sangat. Memang bukan cina dari malaysia. So, kalau nak datang, make sure time cuti sekolah atau kalau nak best, satu bot tu, geng kau je. Lagi syok ! Kalau nak, boleh contact nombor yang aku akan bagi nanti. Stayy tunee. Hehe.





Kitaorang ambik Daytrip. Meh aku cerita pasal pulau di sana. Dekat Semporna, ada 9 pulau yang korang boleh jelajah. Tapi mustahil lah dalam satu hari. (Nanti pm je nombor nanti untuk trip-trip pulau yang korang nak).


Okey, memandangkan kitaorang ambik Daytrip, maksudnya sehari sahaja, maka kami hanya pergi ke 4 buah pulau je.


1) Pulau Tetagan : Kat sini korang akan pergi tengok bajau laut. Bajau laut tu apa ? Okey boleh google sendiri bhaa. Sampai je kat sana, fuhhh, kau kene terjah dengan diorang. So, jangan panikk. Relaks je. Hehe



Diaorang selamba aje naik perahu xdek pakai jaket

Adik bajau laut

2) Pulau Bohey Dulang : Nilahh tujuan utama kami datang ke Semporna ni. Kat sini, korang kene hiking sikit. Dan sebelum tu, korang kene doa supaya hari sebelum dan semasa tu tak hujan. Sebab kalau hujan, memang rugi. Tak boleh nak hiking. Kenapa kena hiking ? Kenaa sebab nak tengok view dari atas macam gambar ni ! Cantiikkkkkkk seriusssss ! Tapi sebelum tu kenaaa laa lalui onak dan duri sikit. So, nasihat aku, sebelum hiking tu, bawak bawak laa ber- jogging duluu. Nanti pancittt. Haha. Tak laa jauh maanaa. Dalam 600 meter ajee. Heh. Haaa , satu lagi. Bawak siap siap air mineral ya ! Sebab aku punya air tertinggal di hotel. Makaaanyaa, air di puncak bukit tu RM 5 satu botol ! Tapi sebabb dahagaa gilaaa, memang habis RM 10. Haha.
Yeayy


Liku liku kehidupan.eheh

Subhanallah. Cantikkkk !




3) Pulau Matabuan : Haa, antaraa aktiviti yang ditunggu-tunggu ! Snorkelinggg !! Yeayyy. Yang ni memang dia bawak ke tengah laut betul betul. Dapat tengok batu karangggg. Cantikkk. Ikann panjang, ikan pendekk, ikan warna kuning semua adaaa ! Siaap ada penyuu besarrr laaagii. Excited aku. Hahah. Lama jugak laa snorkeling sampai aku dah rasa penat. Part ikan semua ni aku takdek gambar laa. Phone aku tak boleh masuk  dalam air bhaa..hehe





4) Pulau Sibuan : Okey ni pulau last. Dan memang puas hati sangat pulau ni !! Cantikkkk subhanallah ! Kat sini pun boleh snorkeling tapi kitaorang sibuk bergamboo sampai tak dan nak snorkeling. Haha. Cumaa sebab ramai foreigners, so faham faham laa "pemandangan" tu macam mana. Tutup mataa jelaaa dik. Haha. Jangan lupaa ambik gambar dan video banyak banyaak yaa ! Pastu posingg cecantik ! Make sure cameraman/women tu memang pandai ambik gamboo yaa ! Nantii menyesal datang jejauhh tapi gambar hancuss. Hehe.



Kitaorang selamat sampai ke jeti pukul 4 petang.
Penatt sangatt ! Tapi puas hati.

Balik ke hotel, mandi semuaa, pastu kitaorg keluar jalan jalan di pekan Semporna pulak. Dah sewa kereta kan. Takkan nak parking kat hotel pulak kann.


8:00 PM : Pakcik Helmi datang ambik kitaorang bawak gi makan dan beli ole-ole untuk orang kampung. Haha. Dan makan seafoodd yang murahh ! Terima kasih Pakcik Helmi !



SABTU


8:30 AM - Kami bertolak ke Tawau sebab Flight pukul 2 petang. Sebelum tu kami pusing pusing bandar Tawau dan bergambar lagi sekali. Hehe. Perempuann kaann.


Kat sini aku sertakan beberapa tips untuk korang.


1) Untuk flight ke Tawau, better korang ambik flight yang paling awal dari KL. Dan untuk flight balik ke KL, ambik flight yang lasttt sekali ! Sebab tak kalut nanti. Dan awal pagi tu supaya tak rugi hari korang kat sini. Datang nak berjalan kan, bukan nak tidur. Ye dak ?


2) Kalau datang ke Semporna, memang korang akan ke Pulau kan ? So, aku cadangkan korang pergi ke 9 Pulau yang ada ! Jadi, jangan sewa kereta. Sebab, kalau kau join trip yang kitaorang ikut ni, pihak mereka akan ambik hantar ke airport. Termasuk penginapan dan makan beberapa kali jelar. Harga hanya RM 580 sahaja ! Memang berbaloi  untuk 4 hari 3 malam.


3) Apa lagi eh tips. (Nanti aku akan update dari masa ke semasa. Okeyy ? Ngee


Untuk detail boleh contact : +60105701998 (Kak Nur)


Sekian post aku kali ni. Harap harap membantu trip korang. Maaf jika ada salah dan silap. Happy journeyyy ! Smile !



Thursday, 1 June 2017

Resepi : Chicken Wrap Ala Student Tak Rajin Kebabom

Assalamualaikum 😊



Amboi panjang sangat nama menu saya. Hihi. Sepanjang saya menulis blog (kemain macam dah banyak menulis kan..haha), saya tak pernah lagi share apa apa resepi. Yelar kan. Saya bukan pandai masak pung pang pung pang macam orang lain. Tapi disebabkan cita cita nak jadi surirumah tangga yang berjaya (ewahh) saya pun belajar la masak sikit sikit. Tapi tulah. Banyak kekangan laa dari sudut masa sebab masih full time study (alasan memang kene kukuh ya 😝). Jadinya, saya nak share satu resepi untuk mereka mereka yang tak sempat masak macam saya jugak. Resepi ni saya dapat dari kawan saya dan saya renovate ikut selera saya. (Eh - terima kasih kawan saya tu)
Saya biasanya akan perap siap siap ayam. Kiranya kalau nak masak terus ambik dan zapp masuk kuali aje. Tak sempat kann..


Bahan - bahan :

A
1) Wrap
2) Salad, Timun (ikut la nak letak apa sebab saya tak makan tomato dan carrot. Lol)
3) Sos cili


B
2) Isi ayam
3) Bawang putih, bawang merah
4) Serbuk lada hitam, lada putih (black &white pepper)
5) Olive oil
6) Sos tiram, kicap (ikut selera)
7) Garam



Cara - cara :

1) Perap isi ikan dengan bahan B. Bawang semua tu ikut la nak blend ke tak. Saya tak blend pun sebab malas.haha. Eh tak. Tak sempat ok !

2) Dah perap dalam 20 minit, boleh la untuk masak. Masukkan daalam kuali bersama minyak yang sikittttttt je ! Tak payah minyak pun takpe.

3) Panaskan wrap. Dan letak ayam yang dimasak tadi bersama sama dengan sayur sayuran yang dipotong.

4) Letakkan sos, mayonis ikut selera..dan ..


5) Yeayy dah siapp ! Sila baca doa sebelum makan ya !

Tak sempat balut ni nak. Sebab bila dah balut tak sempat ambik gambor..dah ngap dulu. Haha

Ini resepi saya. Kalau ada salah silap mohon ampun dari saya. Budak baru belajar. Eh. 😊


Selamat berpuasa.




Wednesday, 22 February 2017

Hanya Dia




Hati tenang bila terus mencintaiNya,
Di ulik rasa rindu pada baginda,
Di sulami rasa sayang ibubapa,


Namun ia bukan cuma itu saja,
Dunia pentas ujian badai melanda,
Bukannya pelangi menemani sentiasa,


Jangan kau mimpi hidup seperti raja,
Jangan fantasi teman sentiasa ada,
Jalan yang lurus jangan di angan,


Kau betul kadang kau salah juga,
Kadang betulmu juga menjadi salahnya,
Tidak perlu dijerit kebenaran dilorong sana,


Tidak ada yang melihat andai kau kuli cuma,
Tidak menang kau ditangan manusia durjana,
Tidak benar berdepan penunggang agama,


Kerana kau punya Tuhan Yang Esa,
Hanya Dia Yang Satu.
Allah Maha Kaya.


Hanya satu terus dipinta,
Agar aku dijauhkan ia,
Dan diampunkan segala dosa.



-manusia yang punya hati-