Thursday, 1 June 2017

Resepi : Chicken Wrap Ala Student Tak Rajin Kebabom

Assalamualaikum 😊



Amboi panjang sangat nama menu saya. Hihi. Sepanjang saya menulis blog (kemain macam dah banyak menulis kan..haha), saya tak pernah lagi share apa apa resepi. Yelar kan. Saya bukan pandai masak pung pang pung pang macam orang lain. Tapi disebabkan cita cita nak jadi surirumah tangga yang berjaya (ewahh) saya pun belajar la masak sikit sikit. Tapi tulah. Banyak kekangan laa dari sudut masa sebab masih full time study (alasan memang kene kukuh ya 😝). Jadinya, saya nak share satu resepi untuk mereka mereka yang tak sempat masak macam saya jugak. Resepi ni saya dapat dari kawan saya dan saya renovate ikut selera saya. (Eh - terima kasih kawan saya tu)
Saya biasanya akan perap siap siap ayam. Kiranya kalau nak masak terus ambik dan zapp masuk kuali aje. Tak sempat kann..


Bahan - bahan :

A
1) Wrap
2) Salad, Timun (ikut la nak letak apa sebab saya tak makan tomato dan carrot. Lol)
3) Sos cili


B
2) Isi ayam
3) Bawang putih, bawang merah
4) Serbuk lada hitam, lada putih (black &white pepper)
5) Olive oil
6) Sos tiram, kicap (ikut selera)
7) Garam



Cara - cara :

1) Perap isi ikan dengan bahan B. Bawang semua tu ikut la nak blend ke tak. Saya tak blend pun sebab malas.haha. Eh tak. Tak sempat ok !

2) Dah perap dalam 20 minit, boleh la untuk masak. Masukkan daalam kuali bersama minyak yang sikittttttt je ! Tak payah minyak pun takpe.

3) Panaskan wrap. Dan letak ayam yang dimasak tadi bersama sama dengan sayur sayuran yang dipotong.

4) Letakkan sos, mayonis ikut selera..dan ..


5) Yeayy dah siapp ! Sila baca doa sebelum makan ya !

Tak sempat balut ni nak. Sebab bila dah balut tak sempat ambik gambor..dah ngap dulu. Haha

Ini resepi saya. Kalau ada salah silap mohon ampun dari saya. Budak baru belajar. Eh. 😊


Selamat berpuasa.




Wednesday, 22 February 2017

Hanya Dia




Hati tenang bila terus mencintaiNya,
Di ulik rasa rindu pada baginda,
Di sulami rasa sayang ibubapa,


Namun ia bukan cuma itu saja,
Dunia pentas ujian badai melanda,
Bukannya pelangi menemani sentiasa,


Jangan kau mimpi hidup seperti raja,
Jangan fantasi teman sentiasa ada,
Jalan yang lurus jangan di angan,


Kau betul kadang kau salah juga,
Kadang betulmu juga menjadi salahnya,
Tidak perlu dijerit kebenaran dilorong sana,


Tidak ada yang melihat andai kau kuli cuma,
Tidak menang kau ditangan manusia durjana,
Tidak benar berdepan penunggang agama,


Kerana kau punya Tuhan Yang Esa,
Hanya Dia Yang Satu.
Allah Maha Kaya.


Hanya satu terus dipinta,
Agar aku dijauhkan ia,
Dan diampunkan segala dosa.



-manusia yang punya hati-